Kam s penězi… aneb investiční příležitosti v roce 2016

17.02.2016 09:37:53
cid-71-img-1455698428.jpg

Jistě si každý z nás občas říká co udělat s přebytečnými peněžními zůstatky na svých účtech či doma „pod polštářem“. Často se jedná o trýznivou otázku, která vám nejednu noc nedá spát, ale věřte tomu, že je to ta z lepších variant. Nemít nic a žít od výplaty k výplatě je v dnešní době mnohem složitější situace. 

Robert Kiyosaki, známý investiční guru tuto situaci nazývá „Krysí závod“. Člověk je jako křeček běžící v kole. Kiyosaki se snaží ve svých knihách radit lidem, jak se z tohoto začarovaného kruhu dostat a stát se finančně nezávislým člověkem na svém příjmu a zajistit se na své stáří. Prostředků jak se z tohoto kruhu dostat je mnoho a liší se svým rizikem, časovou, vědomostní i prvotní finanční náročností. Člověk je od přírody líný a zároveň averzní k riziku, což jej ve většině případů dovede k názoru mít peníze na bankovním účtu, ale tato cesta vám opravdu k nezávislosti na současném peněžním systému nepomůže! Pojďme se nyní podívat, jaké má člověk v dnešní době možnosti nakládat s vlastními úsporami.

Peněžní zůstatky na běžném/spořícím účtu

Každý z nás ví, že nechat peníze ladem na bankovních účtech nepřináší v současnosti prakticky žádný úrok. Ať už zvolíte běžný či spořicí účet, výsledek je prakticky totožný. Úroky se pohybují do 1% a z tohoto výnosu ještě zaplatíme 15% daň z úroku. Možná si říkáte, že lepší něco nežli nic, ale z pohledu zhodnocování peněz je to velmi málo. Současný bankovní systém je natolik choulostivý a na pokraji velkých problémů, že každým dnem může zkolabovat díky maličkosti. A dostat se do problémů díky podinflačnímu úroku do jednoho procenta asi není nejmoudřejší volba. 

Pro lepší představu uvádíme následující případ, jak je nesmyslné spořit peníze na bankovním účtu. Jestliže nám babičky v roce 1990 uložili, tehdy velkou částku  20.000 Kč na vkladní knížku a vy jste ji nyní našli, tak se dá odhadovat, že můžete díky Vaší babičce být o 30.000 Kč bohatší. V době, kdy babička peníze ukládala, bylo dvacet tisíc opravdu hodně peněz, ale díky inflaci, věčnému nepříteli úspor je v současnosti třicet tisíc korun nízká částka.

Státní dluhopisy, dluhopisy soukromých firem

O státních dluhopisech se říká, že se jedná o nejbezpečnější zhodnocení úspor, které můžete zvolit, protože stát „nikdy nezkrachuje“. Ano, stát málo kdy zkrachuje, ale dnes již dobře víme, že státy jsou natolik zadlužené, že se to stát může. Jako příklad si vezměme Kypr, Řecko, Španělsko, Itálii a třeba i Francii, kde se kumulují problémy. Jen pro příklad uvádíme, že ČR každým rokem platí na úrocích přes 60 mld. Kč. Proto stát vydává stále nové dluhopisy, za které získá peněžní prostředky k zaplacení svých předchozích závazků. Každého z vás jistě napadne, že je to podezřelé a nic dobrého z toho nekouká. Ano, máte pravdu! 

Státy se s tímto problémem potýkají již desítky let, a proto vymyslely na obyčejné lidi drobnou lest – inflaci. Inflace jednoduše způsobuje znehodnocování peněžních zůstatků. Tím se vrátím k příběhu o babičce a její vkladní knížce. Při úrokové sazbě 2% by logicky vnučka měla mít více peněz. Což ona také má, ale při současné cenové hladině, kdy je vše xkrát dražší než před 25 lety toho zase tolik nezískala. Za tuto situaci může právě inflace. Tomuto jevu se říká monetizace státního dluhu, kdy stát díky inflaci reálně snižuje hodnotu svých závazků a je schopen svůj dluh splácet. Oběťmi jsme my! Úroky dostatečně nevyrovnávají inflaci, a proto si reálně v dlouhém období pohoršíme. Z tohoto důvodu stále ve sdělovacích prostředcích slyšíme o potřebě docílit inflace a v ruku v ruce s tím i růstu HDP. Jestliže roste HDP, tak stát vybere více na daních a jestliže vybere více na daních, lépe se mu bude splácet státní dluh.

K nákupu opravdu dobrých soukromých dluhopisů musíme mít opravdu dobrého finančního poradce, který rozumí své práci. Takových je však v dnešní době jako šafránu.

Podílové fondy

V dnešní době je v nabídce mnoho druhů podílových fondů, které se opět liší svým rizikem. Můžeme si nakoupit podílové fondy složené z dluhopisů, z různých průmyslových odvětví, zaměřené na různé části světa nebo určitým způsobem složené jako mix. Samozřejmě míře rizika vždy odpovídá i očekávaný výnos. Zdůrazňuji slovo očekávaný, který se může diametrálně lišit od reality! Dovolíme si tvrdit, že mnoho z vás, kteří čtete tento článek, na této formě investice v předchozích deseti letech nevydělalo. Asi nejhorší zprávou je, že každý platí za správu a vedení podílových fondů každý rok, ať už fond byl ziskový či ve ztrátě. 

Akcie, komodity, měny

V tomto případě se jedná o velmi rizikové investování, kdy je vše pouze a jenom na Vás. Do jisté míry se jedná o podobnou situaci jako u podílových fondů s tím rozdílem, že se o vše staráte pouze vy a své portfolio si skládáte sami dle svých informací, dovedností a rozumu. Máte svobodnou ruku a kdykoli můžete nakupovat, prodávat v závislosti na dostupných informacích, což je jistě v dnešním turbulentním světě velkou výhodou oproti fondům. Oproti tomu je zde obrovská nevýhoda, kterou je čas, který musíte investování věnovat.

Jistě bychom každému doporučili část svých aktiv investovat do akcií, tak jako tomu běžně je v západním světě, kde prakticky každý majetný člověk do akcií investuje. Jedná se o podobný produkt, jako je zlato. Kdykoli můžete své pozice uzavřít, akcie prodat a s penězi nakládat jiným způsobem. Jste svobodní! Akciím však musíte věnovat mnoho svého volného času.

Obchodování s virtuálními komoditami a měnami asi nikomu nelze než nedoporučit, protože se jedná o tak časově náročnou činnost, že byste ji museli vyměnit za svou stávající práci. Na tomto trhu lze docílit ve velmi krátkém čase velmi vysokých zisků, ale také můžete ve velmi krátkém čase přijít úplně o vše!

Diamanty

Diamanty jsou velmi moderní a specifickou formou investování. Zatím je však velký problém v likviditě, která z diamantů dělá relativně nejistou investici. Diamanty jsou oproti zlatu nestandardizované – každý diamant je jiný. K opravdu kvalifikovanému posouzení ceny diamantu je potřeba zvolit odbornou firmu nebo nakupovat diamanty s certifikáty z těchto firem. Světově uznávané jsou pouze 3 na celém světě! Laickým okem ani nepoznáte, zdali se jedná o diamant či nikoli. A na závěr ten největší problém. Jestliže jeden den koupíte diamant a druhý se rozhodnete prodat, získáte cca 50% kupní ceny, protože obchodník bude složitě shánět kupce na přesně váš kus.

Drahé kovy

Investice do drahých kovů je investicí specifickou a měla by dosahovat 20 až 30 procent vašich úspor. Oproti výše zmíněným druhům investic má tyto výhody:

  • Kdykoli můžete nakupovat, prodávat, tedy být nezávislý na druhých
  • Zlato oproti akciím nikdy nebude mít nulovou hodnotu
  • Hmotné zlato nepodléhá zdanění
  • Hmotné zlato vám nikdy stát nezabaví
  • Za držbu hmotného zlata neplatíte žádné poplatky druhým stranám
  • Jedná se o standardizované produkty, které vám nezaberou mnoho času, abyste se v nich vyznali
  • Cena zlata v dlouhém období kopíruje inflaci
  • Na investici do zlata ještě nikdy nikdo v dlouhém období neprodělal!

Nemovitosti

Investice do nemovitostí je po celém světě velmi oblíbená a tradiční. Ještě před několika málo lety se zdálo, že cena nemovitostí nikdy nebude klesat. Zvrat nastal až po roce 2008, kdy svět zachvátila hypoteční krize, a zjistilo se, že trh s nemovitostmi je přehřátý a ceny nereálně vysoké. Náklady na držbu nemovitostí si jistě každý z vás dovede sám dobře představit a není třeba toto téma více rozebírat. S tím souvisí i myšlenka ohledně nákupu nemovitosti s vidinou pronájmu. Jestliže si spočítáte kupní hodnotu, provozní náklady a náklady na udržení nemovitosti v původním stavu a srovnáte je s výnosy z pronájmu, tak zjistíte, že investice je často prakticky nenávratná.

Zavolejte nám...
+420 734 281 609