Ohlédnutí za rokem 2015 a výhled do roku 2016

01.02.2016 23:04:01
cid-70-img-1454364322.jpg

Rok 2015 opět investory do drahých kovů nemohl potěšit. Jednalo se již o čtvrtý rok, kdy cena zlata zaznamenala pokles. 31. 12. 2015 zakončilo zlato na úrovni přibližně 1060 USD/oz, což je z pohledu mnoha stratégů a analytiků až absurdní hodnota drahého kovu, která ani zdaleka neodpovídá průměrným těžebním nákladům těžařských společností! Důvodů, proč se tak děje, je mnoho a  je těžké definovat, který je ten zásadní.

 

 

Ukažme si několik teorií, podle nichž je cena zlata tak nízko:

  • První a pravděpodobně nejopodstatněnější je inflace. Zlato jako uchovatel hodnoty ve střednědobém a dlouhodobém období kopíruje cenové hladiny. To znamená, že si v průběhu doby koupíme přibližně stejné množství výrobků za stejné množství zlata. I přes obrovské množství „tištěných peněz“ však centrální banky inflace nemohou dosáhnout. Hlavním viníkem je především celosvětový přebytek výrobních kapacit a propad cen energií a komodit, díky kterým dochází i přes veškerou snahu bank k deflaci.
  • Svou roli v propadu cen zlata hraje i dlouhodobé posilování amerického dolaru. Zlato a americká měna jsou dva instrumenty, jejichž cenový vývoj se ve většině případů vyvíjí inverzně. Jakmile dolar posiluje, komodity denominované v této měně začnou ztrácet na atraktivitě s tím, jak jsou pro držitelé ostatních měn čím dál tím dražší. O tomto problému jsme již psali několikrát, avšak je důležité připomenout, že měny jako je ruský rubl, euro či japonský jen jsou vůči dolaru na mnohaletých minimech.
  • S celosvětovým poklesem či stagnací průmyslových aktivit klesá i poptávka po průmyslovém využití běžných kovů. Nicméně mnoho průmyslové poptávky po drahých kovech pochází z odvětví s vysokým růstem, která žádná krize nezasáhne. Jedná se o solární energii, zdravotní péči a elektroniku. V budoucnu budou moderní technologie hlavními tahouny světových ekonomik a jejich růstu. Analytici se také domnívají, že stříbro díky současným problémům v automobilovém průmyslu (WV) opět najde silný růstový potenciál. Současné nevyhovující a čím dál přísnější emisní normy budou vyžadovat stále sofistikovanější řešení s využitím právě stříbra.
  • Další z vysvětlení je ekonomická válka hlavních mocností světa (USA, Rusko, Čína a EU), kdy se snaží Rusko paralyzovat nízkými cenami ropy a zlata. Ze strany ropy se jedná o co největší snížení příjmů do státní pokladny, ze strany zlata o co největší snížení hodnoty drženého zlata při případném nuceném odprodeji (Rusko má jednu z největších zásob zlata na světě). Mnoho expertů se domnívá, že v současné době hrozí spíše ekonomické války mezi zeměmi, než války s použitím zbraní.
  • V posledních měsících roku 2015 státy ve vysoké míře nakupovaly hmotné zlato do svých rezerv. Je burzovní (imaginární) cena zlata uměle držena nízko z důvodu „levného nákupu“ zlata hmotného?

Těžební náklady x cena zlata na burze

Jak již bylo zmíněno na začátku tohoto článku, aktuální cena zlata na burze je nižší nežli průměrné těžební náklady. Průměrné náklady těžby, průzkumu, zpracování a dopravy byly dle Světové rady pro zlato (WGC) přibližně 1150 USD/oz u zlata a 17 USD/oz u stříbra. To znamená, že těžební společnosti aktuálně tratí na těžbě. Možná si teď říkáte, proč to vlastně dělají, ale odpověď je jednoduchá: Náklady spojené s přerušením těžby by byly ještě daleko vyšší a těžaři nepočítají s tím, že by takto nízké ceny přetrvávaly na trhu dlouho. Proto těžbu nepřerušují, v některých případech omezují, ale hlavně neinvestují do průzkumu nových nalezišť a vývoje technologií. Náklady na průzkum a vývoj jsou jednou z hlavních položek, která je započítávána do nákladů těžby. Těžební náklady logicky v průběhu doby rostou s tím, jak je samotná těžba čím dál složitější. Nová naleziště jsou nepřístupnější a vyžadují nákladnější řešení. Zde nastává hlavní problém budoucích období. Zlato se v současné době těží z prozkoumaných nalezišť a nabídka je dostatečná, ale v budoucnu musí zákonitě dojít k nedostatku, protože v současné době již na průzkum nezbývají peníze. Odborníci proto varují, že zanedlouho poptávka po drahých kovech převýší jejich nabídku a ceny se tak mohou vyšplhat do závratné výše.

I propadající se poptávka po základních kovech má dopad na dodávky drahých kovů, protože velké množství zlata a stříbra je vyráběno jako vedlejší produkt těžby základních komodit, jako je měď a zinek. Na tento problém poukazuje i Anglo-American PLC, jedna z největších světových těžebních společností, která poukazuje na to, že současná krize u základních kovů může výrazně ovlivnit velikost dodávek drahých kovů v příštích měsících a letech.

Graf znázorňuje vývoj ceny zlata za poslední rok v USD/oz (zlatá barva) a CZK/gram (červená barva).

 

Výhled pro rok 2016 – geopolitické a ekonomické problémy se kumulují

Dle předpovědí, které někteří ekonomové zveřejnili již v průběhu roku 2015, má dojít v roce letošním k další a ještě silnější krizi než v roce 2008. Které problémy nás čekají v tomto roce:

  • Již v prvních dnech jsme zaznamenali silné otřesy na čínských burzách, kdy muselo být dvakrát zastaveno obchodování kvůli poklesu celé burzy o 7 %. Stalo se tak na základě zveřejnění ekonomického zdraví tamního hospodářství. Jak se zdá, Čína má již své nejlepší časy za sebou.
  • Vlivem „bubliny“ na akciových trzích dle prognóz letos klesnou světové burzy až o 50 %. Únik investorů od akcií povede k nákupu tzv. bezpečných aktiv, jimiž jsou dluhopisy a drahé kovy.
  • Řecká krize a dalších beznadějně zadlužené evropské státy, aneb sága pokračuje.
  • Spojené Arabské Emiráty zveřejnily schodek státního rozpočtu ve výši 2,4 bilionu korun způsobený nízkou cenou ropy.
  • Důsledkem situace na blízkém východě a Ukrajině jsou v rozporu hlavní světové mocnosti USA a Rusko.
  • Rusko je tlačeno do kouta všemi ekonomickými nástroji (ceny ropy a zlata, klesající rubl, obchodní sankce). V historii už se mnohokrát opakovala situace, kdy země, které byly ve špatné hospodářské situaci, vyvolaly válečný konflikt.
  • EU začíná být silně politicky rozdělena vlivem přístupu a nakládání s uprchlíky. Řešení tohoto problému bude stát EU opět mnoho peněz, jež nemá a opět bude nucena k množení virtuálních peněz.
  • Schengenský prostor se pomalu hroutí. Státy opět přistupují k hraničním kontrolám.
  • Islámský stát, Sýrie, Irák a Turecko zvyšují svou agresi.

Postupem času se v médiích zveřejňují problémy. Jeden problém přijde a na další se pomalu v médiích zapomíná, protože „nejsou aktuální“. Ony však jsou, nicméně dnešní doba si žádá nové a nové příběhy a tomu se přizpůsobují i novináři. Navíc není tolik prostoru. Z výše uvedených problémů nebyl vyřešen ani jeden a přitom se o některých již nemluví. Pouze se kumulují.

Dle většiny ekonomů i politologů nás čeká velmi turbulentní rok, který může změnit mnohé. Doufejme, že se tak nestane.

Buďte ostražití i v roce 2016!

TROYSKÁ UNCE a.s.

 

Zavolejte nám...
+420 734 281 609